Zanimljivosti

Razlike između stvarnog i filmskog događanja na Titanicu
























14. travnja 1912. godine u 23:40 udario u santu leda
 

-vrijeme potonuća: 02:20

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 Kada me netko pita kako se najbolje može opisati moje 40-to godišnje iskustvo na moru, ja im samo kažem: bez uzbuđenja. Naravno, tu su zime sa jakim naletima vjetra, oluje, magle...ali u svome tome iskustvu nikada nisam nalatio ni na jednou nesreći ili bilu kakvu opasnost da je vrijedno spomena.Jedino što sam kroz te godine vidio, je jedno tjeskobno plavetnilo. Nikada nisam naišao na olupinu ili na bilo kakvu prijetnju katastrofe bilo koje vrste". Kapetan: E.J. Smith, (Kapetan Titanica)


Da li su Jack i Rose temeljeni na stvarnim ljudima?

 -Ne 

Leonardo DiCaprio and Kate Winslet u filmu prikazani kao  Jack Dawson i Rose DeWitt Bukater u potpunosti su izmišljeni likovi ( Filmski karakter Rose je James Cameron modelirao po  američkoj umjetnici Beatrice Wood koja nema nikakve veze sa Titanicovom prošlošću).
Cijela ljubavna priča koju smo gledali u filmu čista je fikcija.
Osim Rose i Jacka te njihove ljubavne avanture nekolicina njima usko povezanih osoba također su izmišljene, uključujući Rosinog zaručnika Caledon 'Cal' Hockley (Billy Zane), njezina majka Ruth (Frances Fisher), te neki putnici treće klase uključujući Jackovoe prijatelje Fabrizio (Danny Nucci) and Tommy (Jason Barry).



Da li je istina se na brodu nalazio putnik J.Dawson?

-Da 



Čovjek koji se  potpisao kao J.Dawson uistinu je bio ukracan na brodu. Međutim ime nije Jack kao što bi mnogi pomislili nego je Joseph. Joseph Dawson je bio član Titanicove posade , a njegov posao je bilo punjenje kotlova ugljenom. 


Tko je skicirao crtež Rose?




-Crtež na kojem je Rose, cijeli Jackov blok sa crtežima i sama ruka koja crta viđena u filmu djelo je redatelja James Camerona.






Jesu li podvodne snimke olupina Titanica stvarne?

-Da

1995-te godine J.Cameron angažirao je ruskog akademika Mstislav Keldysha i njegove dvije podmornice. Bilo je potrebno 12 ronjenja kako bi snimio olupine izbliza na dubini od 3.800 metara ispod Sjevernog Atlantika. Posebne kamere i kučišta dizajnirani su da izdrže minimalno 400 bara po kvadratnom metru pritiska vode. Svaki zaron je trajao oko petnaest sati, ali  kamere su  mogle pohraniti samo 500 metara filma, što je značilo da je samo dvanaest minuta snimke moglo biti snimljen po zaronu. Kao rezultat toga, neke od podvodnih snimaka moralo se montirati.


Da li je bilo slika Pabla Picassa na Titanicu?

-Ne

Rose (Kate Winslet)  nam u jednoj sceni filma pokazuje autentične slike tada ne slavnog Pabla Picassa, Cal (Billy Zane) komentirajući joj da od tog umjetnika nikada neće biti ništa filmu je dao malu dozu humora.
Međutim jedna od slika prikazanih  u filmu je Picassova "Gospođice iz Avignona" koja prikazuje pet prostitutki u bordelu.Trenutno je izložena u muzujeu u New Yorku.


Jesu li krhotine ledene sante uistinu sletjele na palubu za šetnju?

-Da


Gospođa Churchill Candee iz Washington izjavila je: "Prva stvar koje se sjećam bio je jedan od članova posade koji se pojavljuje sa komadićima leda u rukama.Rekao je da ih je pokupio sa pramca broda.Nekolicina putnika vjerovala je da se šali, no ubrzo nas je situacija uvjerila da nije riječ o šali".
Preživjeli William Lucas izjavio je da je vidio par tona leda na desnoj strani broda



Da li je bend  nastavio svirati za vrijeme tragedije?

-Da 


Wallace Henry Hartley tridesetogodišnji violinista bio je vođa sastava na Titanicu. Nakon što je brod udario u santu leda Wallace Hartley okupio je svoj bend od osam članova te su na glavnoj palubi svirali valcere i ostale izvedbe...Nitko od preživjelih ne sjeća se njihove zadnje izvedbe...
Svi članovi benda stradali su tu kobnu noć.
Henryevo tijelo pronađeno je 4.svibnja 2012 godine, a na pogrebnu povorku izašlo je tisuće ožaloščenih.

Da li su putnici treće klase uistinu bili zaključani?

-Da

Putnici treće klase su doista bili zaključani iza čeličnih vrata ali ne na naćin na koji nas film implicira.
Ta vrata nisu bila tamo da bi odvojila putnike treće klase od ukrcavanja na čamce za spašavanje nego su tamo bila iz zdrastvenih razloga, da se nebi prenosile bolesti i infekcije tijekom putovanja. To bi uštedjelo vrijeme nakon dolaska broda u New York jer bi samo treća klasa trebala obaviti lječnički pregled.



Nema komentara:

Objavi komentar

Filmske Preporuke Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: follow777. Pokreće Blogger.