Zanimljivosti

Top 10 filmova koje morate pogledati za Halloween


Bliži se jedan od najstrašnijih dana u godini, Noć vještica, a kako ovaj dan najbolje provesti nego uz neki dobar horor film. Za vas smo izdvojili listu 10 nama najboljih horor filmova za taj dan u godini.


Noć vještica (Halloween) 1978.



Horor, triler

REDATELJ: John Carpenter
ULOGE: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes

Tijekom noći s 31. listopada na 1. studeni 1963. godine u američkom provincijskom gradiću Haddonfieldu šestogodišnji dječak Michael Myers nožem ubije svoju sestru, tinejdžericu Judith. Nakon te tragedije Michael završi u psihijatrijskoj bolnici, gdje će o njemu ponajviše skrbiti psihijatar dr. Loomis. Desetljeće i pol kasnije, u isto vrijeme pred Noć vještica, Michael pobjegne iz psihijatrijske bolnice i vrati se u Haddonfield. Kad smjesta krene u ubilački pohod, njegove mete postat će tinejdžerice Annie i Lynda te osobito senzibilna Laurie Strode, a njegovim će tragom krenuti dr. Loomis.


Egzorcist (The Exorcist) 1973.



Horor

REDATELJ: William Friedkin
ULOGE: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair

Nedugo nakon što se poslom doseli u Washington, filmska glumica Chris MacNeil počne primjećivati neobične promjene u ponašanju i izgledu svoje 12-godišnje kćeri Regan. Isprva se čini da je riječ o shizofreniji, jer se djevojčica baca po krevetu, vrišti i udara o zid, no ubrzo će se pokazati da joj psihijatri, iznenađeni ozbiljnošću slučaja, ne mogu pomoći. Kad nesvakidašnja bolest nastavi napredovati, Chris odluči zanemariti liječnike i pomoć potražiti u crkvi. Naime, možda se radi o slučaju zaposjedanja, odnosno ulaska demona u ljudsko tijelo, i možda bi svećenici mogli pronaći pravi odgovor na Reganino sve teže stanje. Stoga Chris najprije kontaktira mladog svećenika Karrasa, koji služi u obližnjoj župi te koji se i sam bori s određenim problemima. Kad shvati da je riječ o teškom slučaju zaposjedanja, otac Karras će kao egzorcista angažirati iskusnog starijeg svećenika Lancastera Merrina.


Strava u Ulici Brijestova (A Nightmare on Elm Street) 1984.



Horor

REDATELJ: Wes Craven
ULOGE: Heather Langenkamp, Johnny Depp, Robert Englund

Nancy Thompson i grupu njenih prijatelja progoni Freddy Kruger, zlo biće iz nekog drugog svijeta koje svoje žrtve pronalazi ulazeći u njihove snove i ubija ih sa svojom rukavicom na kojoj se nalaze oštri bodeži na prstima. Nakon što je Nancy saznala da Freddy ulazi i u snove njenih prijatelja upozorava svog oca na to,ali on joj ne vjeruje i misli da je luda.


Carrie (Carrie) 1976.



Horor

REDATELJ: Brian De Palma
ULOGE: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving

Carrie White je povučena i nesigurna tinejdžerica, koja živi u kući na osami sa samohranom majkom Margaret, vjerskim fanatikom. Zbog povučenosti, Carrie je česta meta zadirkivanja svojih školskih kolegica, koje ju ismijavaju na najokrutniji način. Ni kada dođe kući, nije joj ljepše - fanatična majka uvjerava je da su sve žene grešne, a za najmanju sitnicu je istuče i zaključa u mračnu sobu. Nakon jedne posebno traumatične epizode Carrie otkriva začuđujuću istinu o sebi - posjeduje telekinetičke sposobnosti.


Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chain Saw Massacre) 1974



Horor

REDATELJ: Tobe Hooper
ULOGE: Marilyn Burns, Edwin Neal, Allen Danziger

Na putu do djedovog groba ( koji je uništen u ritualnom obredu) petero tinejdžera prolazi pored klaonice, pokupe zlokobnog autostopera, pojedu domaće meso na usporednoj benzinskoj crpki, prije nego li završe u staroj obiteljskoj kući.. gdje upadaju u pravu noćnu moru kada susretnu obitelj kanibala… Otuda kreću u totalnu propast. Jedan po jedan, prijatelji će nagrabusiti u susretu s kobnim Thomasom Hewittom alias Leatherfaceom i njegovom prijateljicom motornom pilom. Leatherface, monstrum iza maske od prave ljudske kože, član je bizarne  krvožedne obitelji koja vodi vlastitu kanibalnu industriju.


Poltergeist (Poltergeist) 1982.



Horor, triler

REDATELJ: Tobe Hooper
ULOGE: JoBeth Williams, Heather O'Rourke, Craig T. Nelson

Mirna američka obitelj živi u ugodnom predgrađu. No jednog dana počinju se dešavati čudne stvari. Stvari se naočigled pomiču same od sebe, a najmlađe dijete Carrol Anne čuje glasove iz televizora na kanalu na kojem nema programa. Te večeri mjesto zahvati i oluja u kojoj je Robbija zamalo pojelo drvo koje se nalazi ispred kuće, a Carol Anne biva kroz televizor uvučena u drugu dimenziju. Obitelj traži pomoć od parapsihologinje, Dr. Lesh, koja bi trebala pomoći u potrazi za Carrol Ane.


Petak 13. (Friday the 13th) 1980.



Horor, misterija, triler

REDATELJ: Sean S. Cunningham
ULOGE: Betsy Palmer, Adrienne King, Jeannine Taylor

Skupina mladića i djevojaka druži se u kolibi nedaleko napuštenog ljetnog kampa, u kojem se je dogodio masakr prije trideset godina. Ubojstva je počinila majka, koja je okrivila voditelje kampa što se je njen sin Jason utopio u obližnjem jezeru. Prema legendi posljednji preživjeli u kampu uspjeli su ubiti majku. No Jason ipak nije bio mrtav. Kada je doznao za smrt majke, krenuo je na put osvete. No legenda nije samo strašna priča već istiniti događaj, što će skupina mladih veseljaka uskoro shvatiti. Istovremeno, Clay Miller (Jared Padalecki) u potrazi je za svojom sestrom (Amanda Righetti), koja je nestala zajedno s prijateljima prije mjesec dana.


Isijavanje (The Shining) 1980.



Horor,drama

REDATELJ: Stanley Kubrick
ULOGE: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Pisac Jack Torrance (J. Nicholson) u stvaralačkoj je krizi. Kad dobije ponudu za posao pazikuće u osamljenom hotelu Overlook u planinama Colorada, to mu se učini dobrim rješenjem njegovih problema. Naime, tijekom zime hotel je zatvoren, te će on i njegova obitelj - supruga Wendy (S. Duvall) i mali sin Danny (D. Lloyd) - nekoliko mjeseci biti njegovi jedini stanari. Uskoro snježna oluja odsiječe Torranceove od ostatka svijeta. Danny, koji je vidovit i ima sposobnost telepatskog komuniciranja - "isijavanja" - s onostranim svjetovima, uskoro otkrije da je hotel napučen duhovima, bivšim zaposlenicima i gostima, još s početka 20. stoljeća. Ne znajući za takve pojave, Jack počinje sve više piti, nezadovoljan je svojim pisanjem i nikako se ne može riješiti spisateljske blokade. Štoviše, postaje sve mrzovoljniji i agresivniji, pogotovo nakon druženja s gospodinom Gradyjem (P. Stone), bivšim pazikućom koji je ubio svoju suprugu i kćeri blizanke...


Vrisak (Scream) 1996.



Horor, misterija

REDATELJ: Wes Craven
ULOGE: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette

Prije godinu dana ubijena je majka studentice Campbell, međutim sada se događaju još dva slična ubojstva, i ona počinje sumnjati da je riječ o istom ubojici. Svi su u strahu jer ubojica može biti bilo tko i bilo tko može postati sljedeća žrtva. Campbell postaje meta serijskog ubojice koji svoje žrtve terorizira putem telefonskih poziva. Glavni izvjestitelj je odlučan u namjeri da sazna istinu. U svom istraživanju on dolazi do zaključka da je riječ o istom ubojici koji je godinu dana ranije silovao i ubio Campbellinu majku. Njezin dečko postaje glavni osumnjičeni.


Slagalica strave (Saw) 2004.



Horor, misterija

REDATELJ: James Wan
ULOGE: Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover

Dvojica mladića koji se međusobno ne poznaju, nađu se zarobjeni u nepoznatom prostoru. Nakon prvobitnog šoka pronađu diktafon i saznaju da su u rukama psihopata koji im je namijenio "igru" preživljavanja u kojoj će morati ili jedan drugoga ubiti ili si odsjeći jedan dio tijela. Naime, radi se o nevjerojatno okrutnom ubojici kojemu su ovakve "igre" zaštitni znak, a za kojim već duže vrijeme traga policija. Što je moguće brže, junaci moraju smisliti kako da pobjegnu iz njegovih kandža...





Nema komentara:

Objavi komentar

Filmske Preporuke Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: follow777. Pokreće Blogger.